17 mars 2019
14:00

Referat: Staffanstorp Södra FF - AIF Barrikaden

Startelva: Mahmud – Patrik, David H, Ghafur, Morteza – Motaz, Oskar – Bashir – Pascal, Mortada – Simon M G

Avbytare var Nebil som kom in som högerytter efter en halvtimme, en position som han spelade i matchen ut och Abbe som kom in i paus och spelade hela andra halvlek som defensiv mittfältare.

De yttre förutsättningarna för fotboll var usla; halv storm och en i synnerhet på ena sidan otroligt vattensjuk plan.

Staffanstorp som är ett nystartat lag och fördagen saknade avbytare hade sin plan klar från början; att parkera bussen och satsa på kontringar. Detta lyckades de med så till vida att det blev väldigt grötigt en bit framför deras straffområde, en gröt som vi hoppade i med hull och hår (det blev en märklig liknelse men skit samma). Trots ett mycket stort bollinnehav och ett spel nästan uteslutande på deras planhalva var vi aldrig riktigt nära ett mål.

Orsakerna till vår oförmåga kan väl lite schematiskt delas upp i tre:
1. Många felbeslut i största allmänhet – utmanade när vi kunde passat och tvärtom, tittade inte upp och missade många gånger att spela helt omarkerade spelare.
2. Sköt alldeles för lite – en första förutsättning för att kunna göra mål.
och inte minst
3. Utnyttjade de svåra vindförhållandena för dåligt. Om vi nu inte avslutade nästan alls kunde vi åtminstone lyft in bollar på ren chans nära mål. De hade med den hårda vinden kunnat trilla ner lite var som helst.

Apropå vad vinden kunde ställa till med så var deras första mål som kom redan i den 7:e min en hörna som ändrade riktning ganska tvärt framför mål och blåste in i bortre hörnet. Det dröjde sedan till den 29:e min innan nästa målchans kom då en för tillfället helt omarkerad Staffanstorpsspelare sköt ett relativt bra skott, ett skott på vilket Mahmud dock gjorde en fin räddning. I den 33:e min gjorde han däremot en mindre lyckad insats när en utspark hamnade rakt ”i gapet” på en spelare som kunde avancera utan störande motståndare mot målet. Hans avslut räddades dock av Mahmud men returen kunde slås in av en Staffanstorpsspelare som följt med sin kollega mot mål.

I den 44:e min gjorde sedan Staffanstorp 3-0 på en i och för sig bra kontring men en tacksam sådan eftersom de hade en spelare som tilläts stå helt omarkerad (typ 10 meter till närmaste Barrikadenspelare) på mittpunkten. Han timade (timeade?) sin löpning perfekt när han startade en decimeter in på egen planhalva. Avslutet blev sedan enkelt när han var fullständigt ostörd.

Trots det klara underläget i paus och trots att alla tyckte att vi spelat riktigt dåligt hade både jag och laget en tro på att vi med hjälp av en viss medvind (var också sidvind mot den del av planen som var vattensjuk och ohyggligt många inkast på den kanten) skulle kunde vända på det här. I den 63:e minuten kom det också en reducering när Oskar nickade in en frispark från Simon. Minuten efter hade vi sedan en riktigt bra chans att ta oss in i matchen men Simons skott tog i ribban och Mortada hann inte riktigt fram på returen när målvakten för ett ögonblick var lite ur spel.

Nu tyckte väl Staffantorpsspelarna att segern kändes klar för mot slutet flyttade de upp laget ganska mycket och fick för första gången i matchen till lite längre anfall och kombinerade stundtals riktigt bra även om även också de hade svårt att komma till avslut. Dock gjorde de ett fjärde mål i den 70:e min på ett mycket välplacerat skott nere vid stolproten som Mahmud ändå var ytterst nära att ta men inte riktigt nådde.

Detta 4-1-mål var den sista riktiga målchansen i matchen och därmed kunde vi summera en riktigt dålig insats från vår sida. Staffanstorp utnyttjade de vädermässiga förutsättningarna betydligt bättre än vi och spelade också betydligt klokare och på så sätt kändes det rättvist att de vann hur mycket större bollinnehav vi än hade och trots att deras tidiga ledningsmål var turligt.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 3-3 Avslut på mål: 6-5 Avslut utanför: 3-1